Lausanne - den Olympiska huvudstaden.

Sportens makt, pengar och politik

Sista ansökningsdag är passerad

Fredrik Nejman, kursledare.


Idrotten är en internationell mångmiljardindustri som blivit allt mer politisk. VM och OS hålls i diktaturer. Besluten tas nästan alltid i schweiziska Lausanne där många tunga idrottsorganisationer har sitt säte.

Här finns Internationella olympiska kommittén, IOK, det europeiska fotbollförbundet UEFA och CAS, idrottens internationella skiljedomstol och över 50 internationella idrottsförbund och sportorganisationer.

Vad händer med krav på demokrati och mänskliga rättigheter när sportpengarna styr?

När Otto Drakenberg, ordförande för Svenska fäktningsförbundet, ville diskutera HBTQ-rättigheter i Saudiarabien överöstes han av protester under internationella fäktningsförbundets kongress i Lausanne. Ingen delegat stod upp och stöttade Drakenberg utan en stor majoritet sade ja till att arrangera Junior-VM i Saudiarabien.

Är det så här världsidrotten styrs?

Vi ska också borra djupare i var idrottens pengar kommer ifrån. Och om svensk idrott på allvar gör något för att rensa upp bland korruptionen i idrottsvärlden.

Vi träffar forskare, experter och ledande personer i IOK, UEFA och CAS. Men också representanter från några andra idrottsorganisationer som styrs från Lausanne.

Och vi glömmer inte journalisternas roll. Smörjer de idrottens maktapparat eller är de kritiska granskare? Vi ställer sportjournalistikens internationella organisation, AIPS, som också finns i Lausanne, mot väggen.

När: 18 - 21 mars 2024

Kursledare: Fredrik Nejman, frilansjournalist och tidigare redaktör för Scoop. Han började sin journalistbana som sportjournalist och har flera gånger varit kursledare för sportjournalistkurser på FOJO.

ANSÖKAN
Journalistfondens stipendier kan endast sökas via vår webbplats. Gå in på www.journalistfonden.se och följ anvisningarna.

Utöver vissa personuppgifter består ansökan av två delar:

Sammanfattande motivering - som utgörs av kortfattade svar (max 300 tecken) på följande frågor:
  • Vad räknar du med att lära dig?
  • Vilken nytta skulle du ha av de nya kunskaperna i ditt arbete?
  • Hur skulle du praktiskt se till att de nya kunskaperna kommer journalistiken till del?
Utförlig motivering - skriv utförligt om ditt behov av vidareutbildning. Minimum 1500 tecken. (De som beviljas stipendier har nästan alltid skrivit utförliga, genomarbetade motiveringar.)

Ofullständiga ansökningar behandlas inte av styrelsen.

Med din ansökan samtycker du till att dina personuppgifter behandlas av Journalistfonden. Uppgifterna kan också komma att återfinnas i sammanställningar av resultaten i ansökningsprocessen. De sparas i fem år utöver innevarande år.

VEM KAN SÖKA?
För alla stipendier från Journalistfonden gäller att sökande ska ha arbetat som journalist i minst fyra år efter grundutbildningen för media med ansvarig utgivare.

SISTA ANSÖKNINGSDAG
Senast 15 augusti 2023 ska ansökan om stipendium vara avsänd.
Journalistfonden offentliggör namnen på stipendiaterna via hemsidan, FB och LinkedIn efter Journalistfondens styrelsemöte den 5 september 2023.

KOMPLETTERANDE UPPLYSNINGAR

Om ansökan:
Nina Hjelmgren, Journalistfondens sekreterare
nina.hjelmgren@journalistfonden.se
0706 026410


Tipsa någon om den här sidan: