Världens största konferens för grävande journalister
- anmälningstiden är passerad

Ulla Sätereie, ordförande vid Grävande journalister.
Foto: Anna von Brömssen


Global Investigative Journalism Conference, GIJC, har tidigare arrangerats i bl.a. Brasilien, Danmark, Tyskland, Norge, Ukraina och Sydafrika. Men aldrig tidigare i Sverige.

- Vi räknar med omkring 1.500 deltagare från 120 länder, säger Ulla Sätereie, universitetsadjunkt i journalistik på JMG och ordförande vid Grävande journalister, som var med och startade den globala organisationen GIJN och som samarrangerar konferensen i Göteborg.

Under fyra dagar avlöser 150 seminarier och workshops varandra där deltagarna lär sig alltifrån intervjuteknik, dramaturgi och researchteknik, till hur man skyddar sig själv och sina källor från hot och våld.

Konferensen inleds med flera Master Classes, heldagskurser med några av världens absolut skickligaste journalister, om exempelvis hur man avslöjar internationell korruption eller gör avancerad research med hjälp av öppna källor på nätet.

Det här är ett unikt tillfälle att träffa grävande journalister från världens alla hörn, utbyta idéer, bygga kontaktnät och stärka kompetensen hos den svenska journalistkåren. När journalistiken på många platser runtom i världen är under attack är det också viktigare än någonsin att globalt stärka densamma.

Journalistfondens utlyser 20 stipendier för i första hand journalister som annars inte får möjligheten att medverka på en internationell konferens.

DETTA INGÅR I STIPENDIET :
Konferensavgift, boende och resa ingår i stipendiet.

När: 18-22 september 2023 inkl. inledande dag med Master Class
Var: Göteborg

ANSÖKAN
Journalistfondens stipendier kan endast sökas via vår webbplats. Gå in på www.journalistfonden.se och följ anvisningarna.

Utöver vissa personuppgifter består ansökan av två delar:

Sammanfattande motivering - som utgörs av kortfattade svar (max 300 tecken) på följande frågor:
  • Vad räknar du med att lära dig?
  • Vilken nytta skulle du ha av de nya kunskaperna i ditt arbete?
  • Hur skulle du praktiskt se till att de nya kunskaperna kommer journalistiken till del?
Utförlig motivering - skriv utförligt om ditt behov av vidareutbildning. Minimum 1500 tecken. (De som beviljas stipendier har nästan alltid skrivit utförliga, genomarbetade motiveringar.)

Ofullständiga ansökningar behandlas inte av styrelsen.

Med din ansökan samtycker du till att dina personuppgifter behandlas av Journalistfonden. Uppgifterna kan också komma att återfinnas i sammanställningar av resultaten i ansökningsprocessen. De sparas i fem år utöver innevarande år.

VEM KAN SÖKA?
För alla stipendier från Journalistfonden gäller att sökande ska ha arbetat som journalist i minst fyra år efter grundutbildningen för media med ansvarig utgivare.

SISTA ANSÖKNINGSDAG
Senast 19 februari 2023 ska ansökan om stipendium vara avsänd.
Journalistfonden offentliggör namnen på stipendiaterna efter Journalistfondens styrelsemöte den 14 mars 2023.

KOMPLETTERANDE UPPLYSNINGAR

Om ansökan:
Nina Hjelmgren, Journalistfondens sekreterare
nina.hjelmgren@journalistfonden.se
0706 026410


Tipsa någon om den här sidan: