På Svenska Information in English

Hat, fake news, Östafrika och datajournalistik


Tre nya stipendier att söka i höst:

BEVAKA HAT & FAKE NEWS: Tredagarskurs för journalister som vill lära mer om hur man bevakar de digitala hot som troligen blir viktiga teman i valrörelsen 2018. Leder fram till checklistor och bevakningsuppslag. Läs mer här.

ÖSTAFRIKA: Studieresa till Uganda och Etiopien i mars 2018 med SVT-journalisten Erika Bjerström. 10 journalister har chans att åka med. Läs mer här.

DATAJOURNALISTIK: Nu kan du åter igen söka stipendium för att plugga datajournalistik samtidigt som du jobbar. Läs mer här.


Nu kan du också följa oss på Facebook.
Ny rapport: Så förändras framtidens rapportering från katastrofplatser

2016 års POLIS-stipendiat Petra Olsson,journalist i Malmö, 2016 års POLIS-stipendiat, blev i somras klar med sin rapport som fått titeln Rescue or report? och handlar om hur medieutvecklingen håller på att förändra rapporteringen från katastrofplatser och hjälpinsatser.
Professor Charlie Beckett kommenterar rapporten här.
Många hjälporganisationer bedriver själva journalistik och medieföretag som Schibsted har arrangerat livräddningsföretag som deras tidningar får rapportera om.
När journalister kan vara både reportrar och hjälparbetare samtidigt förändras relationerna mellan nyhetsmedier och hjälporganisationer och lyfter frågor om moral, etik och trovärdighet.

Charlotte Fagerlund, POLIS-stipendiat 2015, frågar i sin rapport publicerad i januari 2016 om det inte är att missa möjligheter när nyhetsorganisationerna glömmer bort den "gamla" teknologin med mejl i samband med att de söker vägar att bygga online-publik.
Hennes rapport Back to the Future - Email Newsletters as a Digital Channel for Journalism ger ögonblicksbilder av redaktioner som i dag på ett effektivt sätt använder nyhetsbrev och ger både varnande och goda exempel.
Rapporten kan laddas ner här.
En sammanfattning publicerades också av Medievärlden i februari.

POLIS-stipendiaten Carl Fridh Kleberg, Expressen, blev i maj 2015 klar med sin rapport om datasäkerhet. Den har fått titeln The Death of Source Protection och kan laddas ner här.
Carl Fridh Kleberg tillbringade en månad hos medieinstitutet POLIS, knutet till London School of Economics, i slutet av 2014. Han har studerat hoten mot redaktionernas och journalisternas datasäkerhet och ger tips på hur man bäst kan skydda sig.
Läs mer om hans projekt här.


Stiftelsen Journalistfonden för vidareutbildning har till ändamål att genom stipendier underlätta för yrkesverksamma journalister att vidareutbilda sig inom något ämnesområde som är av betydelse för deras yrkesutövning. I styrelsen ingår företrädare för Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Pressinstitutet* och Publicistklubben.

*) Föreningen Pressinstitutets fortbildningsverksamhet är nedlagd men föreningen existerar fortfarande.


Journalistfonden för vidareutbildning  . Sekreterarbacken 5  . 128 28 Skarpnäck  . Tel: 0739-37 56 09 . carsten.nilsson@journalistfonden.se