På Svenska Information in English

Fortbildning efter din egen studieplan


Nu kan du åter igen söka stipendium för att försöka genomföra den fortbildning som du känner att du så väl behöver. En programvarukurs? En arbetsledarutbildning? En studieresa i ett journalistiskt hett ämne? Cirka 15 stipendier finns att söka. Deadline 7 juni. Läs mer här.
I slutet av mars utdelade fondstyrelsen dels tre stipendier för forskning i journalistik, dels utsåg man stipendiat för POLIS/Journalistfonden Research Fellowship 2017, som i år gick till en webbreporter på Nerikes Allehanda. Läs mer om stipendiaterna här.Så förändras framtidens rapportering från katastrofplatser

2016 års POLIS-stipendiat Petra Olsson, reporter på SVT Nyheter Skåne i Malmö, åkte till London i början av oktober. Hennes projekt handlar om studier av hur nya digitala medieverktyg förändrar framtidens rapportering från internationella katastrofer och hjälpinsatser. Rapporten blir klar under våren 2017.
Många hjälporganisationer bedriver själva journalistik och medieföretag som Schibsted arrangerar livräddningsföretag som deras tidningar får rapportera om.
När journalister kan vara både reportrar och hjälparbetare samtidigt förändras relationerna mellan nyhetsmedier och hjälporganisationer och lyfter frågor om moral, etik och trovärdighet.

Charlotte Fagerlund, POLIS-stipendiat 2015, frågar i sin rapport publicerad i januari 2016 om det inte är att missa möjligheter när nyhetsorganisationerna glömmer bort den "gamla" teknologin med mejl i samband med att de söker vägar att bygga online-publik.
Hennes rapport Back to the Future - Email Newsletters as a Digital Channel for Journalism ger ögonblicksbilder av redaktioner som i dag på ett effektivt sätt använder nyhetsbrev och ger både varnande och goda exempel.
Rapporten kan laddas ner här.
En sammanfattning publicerades också av Medievärlden i februari.

POLIS-stipendiaten Carl Fridh Kleberg, Expressen, blev i maj 2015 klar med sin rapport om datasäkerhet. Den har fått titeln The Death of Source Protection och kan laddas ner här.
Carl Fridh Kleberg tillbringade en månad hos medieinstitutet POLIS, knutet till London School of Economics, i slutet av 2014. Han har studerat hoten mot redaktionernas och journalisternas datasäkerhet och ger tips på hur man bäst kan skydda sig.
Läs mer om hans projekt här.


Stiftelsen Journalistfonden för vidareutbildning har till ändamål att genom stipendier underlätta för yrkesverksamma journalister att vidareutbilda sig inom något ämnesområde som är av betydelse för deras yrkesutövning. I styrelsen ingår företrädare för Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Pressinstitutet* och Publicistklubben.

*) Föreningen Pressinstitutets fortbildningsverksamhet är nedlagd men föreningen existerar fortfarande.


Journalistfonden för vidareutbildning  . Sekreterarbacken 5  . 128 28 Skarpnäck  . Tel: 0739-37 56 09 . carsten.nilsson@journalistfonden.se