På Svenska Information in English

Fyra forskande journalister får stipendier


Journalist på Nerikes Allehanda får stipendiet
POLIS/Journalistfonden Research Fellowship 2017. Stipendiaten får möjlighet att tillbringa en månad vid medieinstitutet POLIS, knutet till London School of Economics i London. Läs mer här.
Tre journalister har tilldelats Journalistfondens forskningsstipendier 2017.
Forskningsämnena är mediekritik i Kenya och Sydafrika, datajournalistik och ett projekt för att förebygga hot och risker för journalister.
De tre journalisterna forskar vid universiteten i Karlstad, Göteborg och Sheffield i Storbritannien. Läs mer här.


Nya stipendier utlyses inom kort.
Så förändras framtidens rapportering från katastrofplatser

2016 års POLIS-stipendiat Petra Olsson, reporter på SVT Nyheter Skåne i Malmö, åkte till London i början av oktober. Hennes projekt handlar om studier av hur nya digitala medieverktyg förändrar framtidens rapportering från internationella katastrofer och hjälpinsatser. Rapporten blir klar under våren.
Många hjälporganisationer bedriver själva journalistik och medieföretag som Schibsted arrangerar livräddningsföretag som deras tidningar får rapportera om.
När journalister kan vara både reportrar och hjälparbetare samtidigt förändras relationerna mellan nyhetsmedier och hjälporganisationer och lyfter frågor om moral, etik och trovärdighet.

Charlotte Fagerlund, POLIS-stipendiat 2015, frågar i sin rapport publicerad i januari 2016 om det inte är att missa möjligheter när nyhetsorganisationerna glömmer bort den "gamla" teknologin med mejl i samband med att de söker vägar att bygga online-publik.
Hennes rapport Back to the Future - Email Newsletters as a Digital Channel for Journalism ger ögonblicksbilder av redaktioner som i dag på ett effektivt sätt använder nyhetsbrev och ger både varnande och goda exempel.
Rapporten kan laddas ner här.
En sammanfattning publicerades också av Medievärlden i februari.

POLIS-stipendiaten Carl Fridh Kleberg, Expressen, blev i maj 2015 klar med sin rapport om datasäkerhet. Den har fått titeln The Death of Source Protection och kan laddas ner här.
Carl Fridh Kleberg tillbringade en månad hos medieinstitutet POLIS, knutet till London School of Economics, i slutet av 2014. Han har studerat hoten mot redaktionernas och journalisternas datasäkerhet och ger tips på hur man bäst kan skydda sig.
Läs mer om hans projekt här.


Stiftelsen Journalistfonden för vidareutbildning har till ändamål att genom stipendier underlätta för yrkesverksamma journalister att vidareutbilda sig inom något ämnesområde som är av betydelse för deras yrkesutövning. I styrelsen ingår företrädare för Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Pressinstitutet* och Publicistklubben.

*) Föreningen Pressinstitutets fortbildningsverksamhet är nedlagd men föreningen existerar fortfarande.


Journalistfonden för vidareutbildning  . Sekreterarbacken 5  . 128 28 Skarpnäck  . Tel: 0739-37 56 09 . carsten.nilsson@journalistfonden.se